Hirurško oslobađanje neizniklih zuba

Ortodontski razlozi za vađenje impaktiranih zuba su kad oni svojim položajem (mezioangilarni,horizontalni) vrše pritisak na susedne zube i izazivaju promenu položaja susednih zuba. Ponekad imaktirani i prekobrojni zubi ometaju nicanje drugih zuba. U ovim slučajevima potrebno je savetovanje sa ortodontom o potrebi vađenja zuba i mogućnosti ortodontskog lečenja.

Kontraindikovano je vaditi impaktirani ili poluimpaktirani zub, naročito kada su u pitanju zubi gornjeg fronta (očnjaci, centralni sekutići) ako postoji mogućnost da se ortodontskom ili ortodontsko-hirurškom terapijom može dovesti do normalnog mesta u zubnom nizu (okluzija).

Svi zubi mogu imati otežano nicanje naročito oni koji kasnije niču (kao što su, primera radi, donji umnjak i gornji očnjak). Hiruško-ortodonskom terapijom može se rast ovih zuba pomoći i usmeriti da se pravilno postave u okluziji zuba.

Najčešći razlozi otežanog nicanja zuba su:nepravilan položaj klice stalnog zuba, oziljačno tkivo, prisustvo prekobrojnih zuba, nedostatak prostora zbog približavanja zuba koji su ranije izrasli, ciste itd… Iznad zuba koji su delimično izrasli, desni i kost se lako mogu skinuti i osloboditi krunica zuba za rast ili omogućiti pristup za ortodontsku terapiju.

Uklanjanjem ciste koja se nalazi iznad krunice, krunica zuba se oslobađa pritiska i otvara se put nicanju zuba. Uklanjanjem prekobrojnih zuba povećava se prostor, smanjuje pritisak i omogućuje rast stalnih zuba. Pri vađenju prekobrojnih zuba pravi se otvor i kanal kroz koji bez smetnji niče zub. Uklanjanjem desni sa okluzalne površine donjeg trećeg molara sprečava se infekcija u periapikalnom prostoru i olakšava se nicanje zuba.

Leave a commentKontakt:

Borivoja Stevanovića 5, Beograd

011/6897-302
063/7708-613

Radno vreme: 11:00 - 19:00
Vikendom ne radimo.

Copyright 2017 © Sva Prava Zadržana