Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba – šta bi svako trebao da zna

Izbeljivanje zuba je proces o kome se mnogo priča, ali zapravo malo ljudi zna razlike izmedju različitih metoda i pristupa i svega onog što je relevantno za njih, pre nego što se opredele za ovaj jednostavan tretman.

U cilju razjašnjenja ove teme u daljem tekstu ćemo opisati:
-nekoliko tipova izbeljivanja zuba,
-nekoliko relevantnih informacija,
-uzroke promene boje zuba,
-kako se ponašati nakon izbeljivanja zuba,
-izbeljivanje avitalnih zuba, kao i
-šta nije izbeljivanje zuba.

Što se tiče tipova izbeljivanja zuba imamo:
1.Ordinacijsko beljenje zuba
2.Kućno beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje zuba

Kod ordinacijskog izbeljivanja zuba stomatolog će najverovatnije prvo fotografisati (odrediti boju prema ključu boja) vaše zube ne bi li pratio efekte tretmana.

Pre početka izbeljivanja zuba, stomatolog nanosi specijalan gel na desni oko zuba koji ima ulogu u zaštiti desni od dejstva preparata za izbeljivanje. A ti preparati (gelovi) za izbeljivanje zuba su vodonik ili karbamid peroksid.

Nakon nanošenja preparata za izbeljivanje na vaše zube stomatolog će vam lampom obasjati zube i na taj način aktivirati i ubrzati dejstvo preparata za izbeljivanje zuba.

Izbeljivanje zuba lampom se vrši 3 puta po 15 minuta, a maksimalno 4 puta po 15 minuta. Izbeljivanje lampom zahteva nekoliko dolazaka u zavisnosti od prebojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba.

U nasoj ordinaciji koristimo proizvode i aparate “White Smile” sistema za izbeljivanje zuba, koji su proizvedeni u Nemačkoj.

Slika "White Smile" aparata

Nekoliko bitnih informacija:
-Beljenje zuba lampom je bezbedno za vaše zube i desni.
-Tretman nije invazivan za vaše zube i daje vam perfektan osmeh.
-Profesionalno čišćenje zuba je preporučeno pre svakog izbeljivanja zuba.

Uzroci promene boje zuba

Najčešći uzroci promenjene boje (prebojavanja) zuba su starenje, preterana konzumacija cigareta, duvana, čajeva, koka-kole, zatim usled fluoroze (prevelikog unošenja fluora u organizam za vreme rasta zuba), kao i tetraciklinska prebojenost zuba.

Kako se ponašati posle izbeljivanja zuba?

Najmanje 4 sata posle izbeljivanja zuba lampom, treba izbegavati konzumiranje čajeva, kafe, crnog vina, cigareta, jer oni umanjuju efekat tretmana.

Uzroci uništavanja beline zuba - vino i čaj
Uzroci uništavanja beline zuba - kafa i cigarete

Tehnika kućnog beljenja zuba

Tehnika kućnog beljenja zuba je tehnika koja je nesto sporija u odnosu na ordinacijsko beljenje zuba, ali je podjednako laka i jednostavna. Sa tehnikom kućnog beljenja zuba za nekoliko dana možete ulepšati svoj osmeh menjanjem boje zuba za nekoliko nijansi.

Prvo se uzima otisak Vaših zuba na osnovu kojeg se izrađuje gipsani model. Zatim se na vakuum aparatu formira izuzetno tanka folija, koja intimno prijanja na površinu Vaših zuba. Folija se nosi noću i ne ometa Vaš san.

Beljenje, koje se postiže nošenjem folije, je hemijska reakcija oksidacije spoljašnje površine zuba preparatima na bazi vodonik i karbamid peroksida.

Kod kućnog beljenja zuba stomatolog će Vas redovno pregledati na kraju svake nedelje, kako bi pratio efekte tretmana, kao i eventualne promene na desnima. Postignut efekat traje godinama, a po potrebi boja se može osvežiti.

Izbeljivanje avitalnih (mrtvih) zuba

Avitalni ili mrtvi zubi su oni zubi kojima je izvađen nerv (živac). Ti zubi su skloni promeni boje, koja može drastično odstupati od boje okolnih zuba.

Izbeljivanje avitalnih odnosno mrtvih zuba se vrši na taj način što se gel za izbeljivanje postavi u sam zub, a zatim se isti zatvori. Gel ostaje u zubu zatvoren neko vreme (zavisno od uputstva proizvođača), a zatim ukoliko se postigne zadovoljavajući efekat zub se trajno zatvara ispunom ili se postupak ponavlja sve dok se ne postigne željeni efekat.

Izbeljivanje avitalnih zuba nije trajno rešenje. Ukoliko pacijent izbegava konzumiranje cigareta, crnog vina, čajeva, koka-kole, kafe, efekat izbeljivanja može trajati i do godinu dana.

Prirodno izbeljivanje zuba

Prirodno izbeljivanje zuba – kod ovog termina najčešće dolazi do zabune između pacijenata i stomatologa, jer pacijenti misle da govore o “prirodnom izbeljivanju zuba”, a ono o čemu tada zapravo govore je o poliranju zuba. “Poliranje zuba” se bitno razlikuje od “izbeljivanja zuba”.

Da razjasnimo. Kod izbeljivanja zuba, zubi menjaju svoju boju za više nijansi korišćenjem sredstava za izbeljivanje zuba, dok se kod poliranja zuba samo uklanjaju meke naslage sa zuba (promenjena boja zuba) koje nastaju konzumiranjem cigareta. čajeva, lekova koji sadrže gvožđe u sebi, te se time ne postiže izbeljivanje zuba već se zubima vraća njihova stara boja.

Leave a commentMihailo

9 years ago

Zdravo, meni je jedinica mrtav zub, pa me interesuje da on moze da se izbeli i koja je cena za to?
Pozdrav!

admin

9 years ago

Poštovani Mihajlo,

Svako izbeljivanje mrtvog zuba je kratkog veka. Rešenje je bezmetalna ili metalokeramička kruna.

Srdačan pozdrav
dr Stefan

Kontakt:

Borivoja Stevanovića 5, Beograd

011/6897-302
063/7708-613

Radno vreme: 11:00 - 19:00
Vikendom ne radimo.

Copyright 2017 © Sva Prava Zadržana