Mobilni ortodontski aparat Osnovna karakteristika svih mobilnih ili pokretnih ortodontskih aparata je da se vade iz usta radi čišćenja i održavanja oralne higijene. Mozemo ih podeliti u dve velike grupe: -aktivni, pločasti ortodontski aparati -pasivni, funcionalni ortodontski aparati


PLOČASTI ORTODONTSKI APARATI se pričvršćuju pomoću žičanih kukica za zube I tako stabilno stoje u ustima, a sadrže aktivne elemente pomoću kojih deluju. One koriste mehaničku silu za svoje dejstvo. Odvojeno se izrađuju za gornju i za donju vilicu. Mobilni ortodontski aparat Mobilni ortodontski aparat

Najčešće se sastoje iz akrilatne ploče, kukica za kačenje, labijalnog luka (prednja ravna žica),šrafa i žičanih opruga, kao i nekih dodatnih elemenata. Indikacije za ove aparate su: -pomeranje pojedinačnih zuba i grupe zuba -širenje i oblikovanje vilica i zubnih lukova -modifikacija rasta za vreme mešovite denticije -retencija (održavanje postignutih rezultata) posle terapije fiksnom tehnikom Ovi aparati se izrađuju u zubnotehničkoj laboratoriji na osnovu otiska koji prethodno uzme stomatolog u ordinaciji. Nisu naročito neprijatni za nošenje, pacijenti se vrlo brzo na njih navikavaju, i već nakon nekoliko dana neometano funkcionišu. Ono što je jako bitno u terapiji pokretnim ortodontskim aparatima je da dužina njihovog nošenja u toku dana mora biti duža u odnosu na vremenski interval u toku kojeg se ona ne nosi. Zato se preporučuje nošenje u toku spavanja i još nekoliko sati dnevnog nošenja. Sa njom se ne sme jesti, niti se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Takođe se ne preporučuje nošenje u školi i na treninzima. Sa njom se može piti, pričati, učiti, spavati… Pacijent najčešće dobija “ključić” pomoću kojeg “okreće šraf” na onoliko dana i onoliko puta koliko mu stomatolog kaže. Na taj način se vrše neka pomeranja i “ispravljanja” zuba. Druga, pak, pomeranja se dešavaju zahvaljujući tome što stomatolog na kontrolama aktivira pojedine opruge. Ovu vrstu ortodontskih aparata najčešće dobijaju deca u školskom uzrastu, kada moramo delovati na same koštane strukture vilica i na nepravilan položaj zuba. Mogu biti različitih boja, sa raznim aplikacijama (sličice, šljokice, sjaj, zvezdice…) zbog čega ih deca rado prihvataju. U cilju očuvanja oralnog zdravlja u toku ortodontske terapije, postulat bi bio da se čista proteza stavlja na čiste zube. Ponekad je cilju rešavanja ortodontskog problema, kod jednog deteta potrebno uraditi više proteza u nizu. FUNKCIONALNI ORTODONTSKI APARATI imaju osnovnu karakteristiku da u svojoj konstrukciji nemaju nikakav izvor sile, već oni svojim prisustvom u usnoj duplji menjaju tonus i aktivnost mišića regije usta stvarajući u njima silu koja se prenosi na koštane, zubne i mišićne strukture, te tako dolazi do promena. Ne stoje stabilno u ustima i mogu se izrađivati izjedna za obe vilice ili, pak, pojedinačno, ali se u tom slučaju uvek nose zajedno. Mobilni ortodontski aparat

Indikacije za ove aparate su: -odvikavanje od loših navika (sisanje prsta i jezika, tiskanje jezika, disanje na usta..) -korekcija nepravilnosti zagrizaja (distalni, dubok, strm, dentoalveolarno otvoren zagrizaj) -korekcija nepravilnih orofacijalnih funkcija (prvenstveno gutanja, disanja i govora) -nakon operativnog uklanjanja krajnika Mobilni ortodontski aparat

Ovi aparati se takođe izrađuju u zubnotehničkoj laboratoriji na osnovu otisaka i konstrukcionog zagrizaja koje prethodno uzima stomatolog. Takođe ih treba nositi u toku dana duže nego biti bez njih. Za razliku od prethodnih aparata, sa njima se ne može piti i pričati, a ostalo im je zajedničko. Mobilni ortodontski aparat

Idealno vreme za primenu ovih aparata je pred početak pubertetskog ubrzanja rasta, sto bi bilo okvirno 10-12 godina za devojčice i 11-13 godina za dečake, mada se taj period odredjuje posebno za svakog pacijenta. Stoga je jako bitno da stomatolog na vreme i detaljnim analizama ustanovi da li je neophodna terapija ovim aparatima kako bi ga dete nosilo u ovom razvojnom periodu. Nakon tog perioda, rezultati nisu tako efikasni i trajni. Podrazumeva se i da saradnja deteta bude odlična u ovom kratkom, ali plodonosnom razdoblju života. UPUTSTVO PACIJENTIMA SA MOBILNIM ORTODONTSKIM APARATIMA
  • Pokretni ortodontski aparat (“proteza”) se nosi tokom cele noći i 5-6 sati u toku dana. Sa njom se ne sme jesti. Pre jela, neophodno je skinuti protezu, a nakon jela obavezno oprati zube i protezu, i staviti čistu protezu na čiste zube. Proteza se pere četkicom, pastom za zube i mlakom vodom, tako da morate imati 2 četkice: jednu za zube i jednu za protezu. Uveče, pre spavanja, obavezno oprati zube i protezu i staviti čistu protezu na čiste zube. Nakon toga je zabranjeno jelo. Kada se ne nosi, proteza se čuva iskljucivo u dobijenoj čvrstoj kutijici sa otvorima kako bi se sušila. Naravno, pre nego se proteza odloži u kutijicu, neophodno ju je dobro oprati. Ukoliko se na aparatu nakupi kamenac, aparat potopiti u rastvor sirćeta (jedna trećina sirćeta, dve trećine vode), pustiti da odstoji najviše pola sata, a zatim isprati.
  • Ukoliko ne održavate aparat čistim može doći do oštećenja vaših zuba. Izbegavati često stavljanje i skidanje aparata kao i podvlačenje jezika ispod ploče aparata i „igranje’’ sa aparatom, jer to slabi žičane elemente, dovodi od pucanja žice i produžavanja trajanja terapije.
  • Prilikom stavljanja u usta, proteza se drzi isključivo za zadnje žice, nacentrira se iznad zubnog luka, a onda pritisne do kraja da “škljocne”. Prilikom vađenja iz usta, proteza se potkači opet za zadnje žice i izvuče. Prilikom stavljanja i vađenja proteze, ne sme se dirati prednja dugačka žica.
  • Proteza se ne nosi u školi, na treninzima, u igri, sportskim aktivnostima, i uopšte u svakoj situaciji gde bi mogli da se povredite njome. Sa njom može da se uči, čita, gleda tv, radi na kompjuteru... Ako svirate neki duvački instrument, nemojte je nositi tokom sviranja. Nikako ne treba da se čuva po džepovima, da se uvija u maramice ili drži u casi vode.
  • Prilikom predaje proteze i nakon svakog okretanja šrafa ili aktiviranja nekog elementa od strane lekara, možete osetiti napetost, koja će popustiti. U početku terapije, može doći do pojačanog lučenja pljuvačke i šuškanja, ali i ove pojave brzo nestaju.
  • Ako na vašoj protezi postoji šraf, u skladu sa odlukom lekara, na određeni vremenski period ubacite ključić u otvor na početku strelice, okrenite ga do kraja i izvucite ključić. Uvek okrećite u pravcu strelice. Nikada ne okrećite više puta i ne vraćajte šraf unazad. Ukoliko ste zbog bolesti sprečeni da nosite protezu, obustavite okretanje šrafa za to vreme, a kada ozdravite, nastavite uobičajeno da je nosite i okrećete šraf. Sada, kada dobijete protezu, nosite je 2 dana bez okretanja šrafa, a onda ga treći dan okrenite, a zatim na dogovoreni vremenski interval.
  • Ukoliko prilikom nošenja postoji osetljivo mesto na sluzokoži usta (ako žulja) zakažite dolazak u ordinaciju radi korekcije aparata.
  • Ukoliko dođe do čestog lomljenja aparata, nedolaženja na kontrole, ili nepoštovanja predloženog vremena nošenja aparata u toku dana, povećaće se vreme koje je potrebno da bi se korigovala postojeća anomalija. Potrebno je nastaviti sa redovnim kontrolama kod vašeg stomatologa radi održavanja i kontrolisanja zdravlja usta i zuba.
  • Ukoliko se bilo koji deo aparata polomi, nešto vas „žulja” ili imate bilo kakav problem sa aparatom, nazovite ordinaciju radi zakazivanja vanredne kontrole.