«

»

Snimanje zuba

Danas svaka moderna ordinacija raspolaže digitalnom radiografijom, koja koristi kompjuterski softver i digitalni senzor radi čuvanja i prikazivanja radiografskih snimaka. Pre snimanja formira se datoteka pacijenta koja sadrži sve njegove bitne podatke.

Senzor može biti žični i bežični. Senzori mogu biti u odgovarajućim veličinama koje odgovaraju veličinama filmova i prenose sliku direktno na monitor.

Prednosti digitalne radiografije su smanjena ekspozicija i odsustvo hemije u procesu dobijanja slike, kao i mogućnost arhiviranja dokumentacije. Podaci(slike) se mogu uvećavati, izoštravati, elektronski razmenjivati radi konsultacija ili čuvanja podataka. Digitalna radiografija donosi uštedu vremena i lekarima i pacijentima.

2 comments

No ping yet

 1. MM says:

  Postovani lekari,imam 19 godina i planiram da stavim fixni ortodontski aparat,inace razlog zbog cega sam se kasno odlucila za ovakaav pouhvat je zbog nedostatka nekih zuba (tacnije gornje4. i 5. sa obe strane)i stavljanja fixnog rada(apendixa).
  Pre 10ak meseci radjen mi je ortopan snimak na kome se vidi da sa leve strane u kosti (tacno iznad praznog prostora) nalazi premolar(ranije ga nije bilo na snimcima). sada sam primetila (posle popavke svih zuba) da se “ocrtava”koren da desnima i desni su tvrdje nego ranije…zanima me da li je ova pojava normalna za moje godine i kako da stimulisem rast novog zuba…

  unapred zahvalna..

  1. admin says:

   Postovana,

   Mozete zakazati pregled kod naseg ortodonta (pregledi su inace besplatni). On ce vas najbolje posavetovati o vasem problemu. Pregled mozete zakazati na telefone date na nasoj kontakt stranici.

   Srdačan pozdrav,
   Dr Stefan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>