Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparat
FIKSNI ORTODONTSKI APARATI imaju osnovnu karakteristiku da ih stomatolog postavlja i da se do kraja terapije ne mogu ukloniti. Svaki fiksni ortodontski aparat se sastoji od bravica (“breketa”), koje se postavljaju na sekutiće, očnjake i pretkutnjake, zatim od tuba ili prstenova, koji se postavljaju na kutnjake i od luka, koji povezan sa bravicama i prstenovima, u stvari čini da svi njegovi elementi deluju kao celina. Tokom terapije, ortodont menja lukove idući progresivnije ka debljim i krućim, te se zubi postavljaju sve tačnije,a pomoću drugih elemenata ih pomera na odgovarajuće mesto.

Indikacije za primenu fiksnih ortodontskih aparata su svi oni slučajevi gde je neophodno sve zube postaviti što finije, tačnije i skladnije u niz. Naročito su pogodni u slučajevima koji uključuju i vađenje zuba, te zatvaranje tog ekstrakcionog prostora, kao i u kombinaciji sa nekim pomoćnim ortodontskim aparatima. Međutim, nije svako pogodan pacijent za terapiju ove vrste. Osnovni preduslov je da potporni aparat zuba bude očuvan, kako bi podneo sile u toku terapije, a da ne dođe do oštećenja.

Zatim, zubi treba da su zdravi ili potpuno zbrinuti. Oralna higijena mora biti odlična! Ovi kriterijumi su još strožiji,a indikacije jos suženije za estetske fiksne aparate. Idealno vreme za terapiju fiksnim aparatima je nakon nicanja i drugih kutnjaka, što je okvirno uzrast od 13 godina. Međutim, ako su prethodni uslovi ispunjeni, fiksni aparat se može nositi i u četvrtoj i petoj deceniji života.
Fiksni ortodontski aparat

Fiksni ortodontski aparati se izrađuju od različitih materijala. Mogu biti izrađeni od legure nikla i titanijuma (tzv.metalne). Oni imaju mehanička svojstva dovedena do perfekcije, efekat i pouzdanost su na najvišem nivou i ortodonti najviše vole da rade sa njima. Jedina mana im je loš estetski efekat.

Fiksni aparati mogu biti izrađeni i od nekih estetskih materijala kao što su akrilat, plastika, keramika, polikristal aluminijum oksida, polikarbonat sa fiberglasom… Ovi aparati uglavnom imaju dobar estetski efekat, ali su im neka mehanička i retenciona svojstva u senci, tako da neretko pucaju, okrnje se i loše se odvajaju od zuba. Zato se izbegavaju u svim onim slučajevima gde je neophodna primena jačih sila za veća pomeranja zuba. Potpuno su kontraindikovani kod nemarnih pacijenata sa lošom oralnom higijenom.

Fiksni ortodontski aparat
Fiksni ortodontski aparat

Pacijenti sa fiksnim ortodontskim aparatima treba da se pridržavaju nekih osnovnih saveta kako bi terapija tekla bez zastoja i bila efikasna u što kraćem mogućem roku. Naime, pacijenti moraju da održavaju perfektnu oralnu higijenu, što podrazumeva pranje zuba posle svakog obroka.

U čišćenju zuba, pored običnih četkica, preporučuju se i interdetalna četkica i konac, kao i povremeno korišćenje nekih rastvora za ispiranje usta. Ishrana je takođe specifična. Treba izbegavati odgrizanje hrane kao i hranu koja sadrži čvrste delove (koštice, lešnike, bademe…). Zabranjene su žvake, karamele, lepljive bombone, lizalice…

Fiksni ortodontski aparat postavlja stomatolog u ordinaciji, lepeći bravice i tube, odnosno, prstenove na zube. Pacijenti se u roku od desetak dana potpuno navikavaju na prisustvo aparata u ustima.

Nakon završetka terapije ovim aparatima sledi poslednja, ali jako bitna faza: retencija, tj. održavanje postignutih rezultata. U ovoj fazi pacijent nosi neki od retencionih aparata (proteza, folija, fiksni retainer..) kako bi se stabilizovali rezultati dobijeni u prethodnoj, aktivnoj fazi lečenja. Ova faza najčešće traje onoliko dugo koliko je trajala i terapija fiksnim aparatom, s tim što se vremenom postepeno skraćuje nošenje retancionog aparata.
Fiksni ortodontski aparat

UPUTSTVO PACIJENTIMA SA FIKSNIM PROTEZAMA

BOL I OSETLJIVOST ZUBA
Ubrzo nakon postavljanja fiksne proteze javlja se bolna osetljivost u vidu napetosti, zatezanja i osetljivosti (najčešće donjih prednjih zuba) na zagrizaj. Ovo stanje se javlja nekoliko sati nakon postavke fiksne proteze, a traje od nekoliko sati, pa čak i do 7 dana. Da bi se prevazišao ovaj period, savetuje se uzimanje analgetika (andol, aspirin, paracetamol, brufen) po potrebi. Ne trpite ovaj bol, koji stvara nervozu, već popijte neki od navedenih lekova. Dalje tokom terapije, ovakva bolna osetljivost se u normalnim okolnostima više ne javlja.
Ukoliko imate termo luk, osetljivost ce popustiti kada popijete čašu hladne vode.
Takođe, bravice i prstenovi mogu iritirati sluzokožu usta i jezik i stvoriti ranice na njima. U tom slucaju, odlomite parčence voska koji ste dobili, zagrejte ga i razmekšajte u toploj vodi i prelepite preko mesta koje vas iritira. Sa tako nalepljenim voskom možete i jesti, jer nije štetan ako se proguta. Nakon nekog vremena, prestaće iritacije, pa i potreba za lepljenjem voska.

ORALNA HIGIJENA
Mora biti češća i temeljnija nego do tada. Zubi se peru nakon svakog jela, tako da se savetuje izbegavanje grickanja između obroka. Zato je najbolje da slatkiše povežete uz obrok i nakon toga operete zube. Oralna higijena se održava običnom četkicom, interdentalnom četkicom, koncem i rastvorima za ispiranje usta. Prvo operite zube običnom četkicom, uobičajenom metodom, kao da nemate fiksni aparat. Tada operite i desni oko zuba. Zatim, interdentalnom četkicom i koncem uklonite sve zaostale nečistoće ispod luka, i između dve susedne bravice povlačeći četkicu u vertikalnom pravcu. Nakon toga izmućkajte 1 minut neki od rastvora koji sadrže i fluor. Na spavanje idite potpuno čistih zuba i usta.

ISHRANA
Treba izbegavati svako odgrizanje hrane. Hranu treba iseći na sitnije zalogaje i tako ih uzimati. Izbegavati grickanje koštunjavog voća i semenki, kao i voća i povrća sa košticama (očistiti pre jela). Zabranjene su žvake, karamele, lepljive bombone, lizalice… Svaka odlomljena bravica zahteva ponovno lepljenje, što usporava terapiju za par meseci! Ako se i odlepi bravica ili prsten, sačuvajte je/ga i zakažite kontrolu. Zabranjeno je čačkanje bravica, prstenova i luka!!!

I JOS KOJA NAPOMENA…
Na početku terapije, desni mogu odreagovati blagom upalom, koja se smiruje sa odličnom oralnom higijenom. U toku nošenja fiksne proteze, zabranjeno je izbeljivanje zuba bilo kojom metodom!

fiksni ortodontski aparati primer 1 stanje prefiksni ortodontski aparati primer 1 stanje u toku terapije

fiksni ortodontski aparati primer 2 stanje prefiksni ortodontski aparati primer 2 stanje u toku terapije

fiksni ortodontski aparati primer 2 studijski model

fiksni ortodontski aparati primer 3 stanje prefiksni ortodontski aparati primer 3 stanje u toku terapije

Leave a commentpaulina

11 years ago

Ja trebam da nosim fiksnu protezu, imam 11 godina i imam problem sa sedmicom koja jos uvek nije izrasla. Ona stoji ukrivo u prilepljena je uz sesticu i i ne moze od nje da izraste kao ni osmica. Moj zubar kaze da ce kada mi bude kacio fiksnu protezu uzece jednu bravicu i zakaci ce mi za desne i izvuci sedmicu. Da li ce to boleti i da li moze da mi povredi desne?

admin

11 years ago

Draga Paulina,

Na osnovu ovoga sto ste opisali, nece vas boleti.

Srdačan pozdrav,
Dr Stefan

admin

11 years ago

Poštovana Sanja,

Po završenoj terapiji fiksnim protezama potrebno je nositi splintove (retencione folije) koji onemogućavaju vraćanje zuba u prethodni položaj. U startu se isti nose non-stop, a kasnije (posle par meseci) samo noću. Dužina nošenja ovih splintova, kao i samih fiksnih proteza se individualno određuje. Sa ovim splintovima primenjenim po savetu i nadzoru zubara zubi se neće vratiti u prvobitno stanje, kao što je bilo pre nošenja fiksne proteze.

Srdačan pozdrav,
Dr Stefan

Mina

11 years ago

Imam 16 godina, i treba da nosim fiksni aparat zbog toga sto su mi stalne trojke izbile visoko iz gingive, a ne u alveoli zbog mlecnih trojki koji jos nisu ispale. Stalne trojke su mi dosta masivne, pa me intresuje koju vrstu fiksnog aparata cu morati da nosim, da li bih morala da vadim gornje cetvorke, i koliko dugo bih odprilike morala da nosim aparat s obzirom da imam i duboki zagrizaj?

admin

11 years ago

Draga Mina,

Najpre izvinite na kasnom odgovoru. Prema onome što ste mi opisali, svakako morate da nosite fiksni aparat i u vašem slučaju bih preporučio “metalni”, a najpre bi morale da se izvade mlečne “trojke”. Da li bi se vadile i “četvorke”, to ne mogu da vam odgovorim dok se ne uradi potpuna dijagnostika(pregled, studijski modeli, snimci). Terapija fiksnom protezom najčešće traje oko 2 godine i duže, u zavisnosti od težine slučaja. Nadam se da sam vam razjasnio neke dileme.

Srdačan pozdrav,
dr Stefan

Azra

11 years ago

Ja imam 25 godina, imam problem sa paradentozom i treba da idem na operaciju desni na stomatoloski i to hitno, skidanje mesa sa nepca i stavljanje na desni a treba i fixnu protezu da nosim. Zanima me vase misljenje, da li mi vi preporucujete da prvo odradim operaciju desni, pa tek kada se sve to primi, da krenem da nosim fixnu?

Unapred hvala 🙂

admin

11 years ago

Poštovana Azra,

Na osnovu informacija koje ste dali, preporučio bih vam takav redosled (prvo da odradite operaciju desni, pa tek kada se sve to primi, da krenete da nosite fiksnu), međutim ukoliko je paradentoznim promenama zahvaćena kost onda vi niste kandidat za fiksnu protezu.

Srdačan pozdrav
Dr Stefan

Jovana

11 years ago

Stavila sam protezu pre 5 dana..I nakon postavljanja proteze zubi me uopste nisu boleli.Da li to znaci da se zubi ne pomeraju?

admin

11 years ago

Poštovana Jovana,

Ne, ne znači da se ne pomeraju,već su sile koje proizvodi vaš početni luk veoma blage,te ne osećate bol.Nije isključeno da će zubi biti osetljivi kada se postavi sledeći,jači luk.

Srdačan pozdrav,
Dr Stefan

admin

11 years ago

Poštovani Uroše,

Žvake mogu odlepiti bravice, pomerati ili izvlačiti lukove i rascementirati prstenove, što znatno usporava ili kompromituje terapiju. Značaj ortodontske terapije, složićete se, ipak je važniji od hrane koja nije poželjna tokom nje.

Srdačan pozdrav,
Dr Stefan

ana

11 years ago

Koliko se nose folije, nakon skidanja Fixne proteze ?

admin

11 years ago

Poštovana Ana,

Okvirno se nose koliko je trajala i sama terapija fiksnom protezom.

Srdačan pozdrav,
dr Stefan

Jeca

11 years ago

Ja sam stavila fiksnu protezu na gornje zube pre 5 dana, nista me ne boli sve dok ne uzmem da jedem, tada me jedna strana boli a druga ne, kada ce taj bol da prodje i da li smem da preskocim jedno pranje zuba ako idem na bazene ?

admin

11 years ago

Poštovana Jeco,

taj bol na zagrižaj je karakterističan za početak terapije i traje do 10 dana. Ukoliko ne možete da ga podnesete, popijte neki lek protiv bolova. Ukoliko bol potraje duže od 10 dana, obavezno se javite svom ortodontu. Što se tiče oralne higijene, trudite se da pranje zuba uklopite sa svojim obavezama.

Srdačan pozdrav,
dr Stefan

Kapljica

9 years ago

Imam 19 godina i imam sve zdrave zube, ali su mi dvojke na gornjoj vilici malo nakrivljene. Nije previse ali mi to smeta, kako mogu to ispraviti i da li je potrebno da nosim protezu.?

admin

9 years ago

Poštovani,

Da, potrebno je da nosite protezu ukoliko želite rešenje ovog problema.

Srdačan pozdrav
dr Stefan

ja

9 years ago

Mene zanima koliko ja cena fiksne a koja mobilne proteze?

admin

9 years ago

Poštovani,
Cena fiksne proteze iznosi 550 evra, a mobilne 250 evra.
Srdačan pozdrav
dr Stefan

magdalena

9 years ago

Poštovani!
Naime iz RH sam i zanima me mogucnost stavljala fixnog aparatica kod vas..( i gornja i doljnja)
. Je li to moguce? Unaprjed zahvaljujem

admin

9 years ago

Poštovana Magdalena

Cena fiksnog aparata je 1100 evra za obe vilice(550 po vilici)

Srdačan pozdrav
dr Stefan

admin

9 years ago

Poštovana Tijana,

Način plaćanja je prva rata 300 evra, a posle toga idu dve rate od po 125 evra.

Srdačan pozdrav,
Dr Stefan

Kontakt:

Borivoja Stevanovića 5, Beograd

011/6897-302
063/7708-613

Radno vreme: 11:00 - 19:00
Vikendom ne radimo.

Copyright 2017 © Sva Prava Zadržana